kuhinjica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kuhinjica

još se kod nas dobro jede
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin


Posts : 594
Join date : 2013-03-20

Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni Empty
PostSubject: Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni   Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni I_icon_minitimeSat Mar 30, 2013 9:32 pm
Da bi vam torta uspela, nije dovoljno da imate volju, veštinu i sve potrebne sastojke – treba da imate i dobar pribor. Kad kažemo dobar pribor, ne mislimo samo na njegov kvalitet, već je veoma važno da on bude pravi. A nije potrebno mnogo pravih stvari u kuhinji. Saznajte šta vam sve treba da biste torte pravili bez muke, zašto nije dobar električni mlin, kako da vam kora i filovi ispadnu savršeno. Ove savete za vas prenosimo iz knjige "Božanstvene tajne" autorke Jelene Jovin.


POSUDE ZA MUĆENJE
Poželjno je da imate jednu veliku od tri litra, možda čak i veću, i metalnu posudu za mućenje belanaca i kuvanje filova na pari. Posude za mućenje se razlikuju od lonca zato što su joj ivice kose, a ne vertiklane, pa se u njoj lakše izmuti ili izmeša sadržaj. Ukoliko ne pravite fil kuvan na pari, jaja je najbolje da mutite u posudama od stakla ili plastike.
Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni Yyr94ifzrfxdduand_thumb

MERILICE
Za merenje je najbolje koristiti vagu, ali često u receptima piše „šolja nečega“.
Kad se kaže „šolja“ misli se na 250 grama ili mililitara.
Kad se kaže „kašika nečega“, misli se na 15 grama, a kad se kaže „kašičica“, onda je to pet grama.
Ali, najbolje je da za merenje ne koristite kašike jer one variraju po veličini. Bolje kupite standardne kašike-merilice ili veličinu vaše kašike proverite pomoću šprica od pet mililitara.
Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni Pugcj4kdc5xeswe0u1cl_thumb

REŠETKE ZA HLAĐENJE
Metalna rešetka za hlađenje testa izgleda kao žica za roštilj, samo što ima nožice koje je odižu od podloge. Reći ćete da vam ona možda i nije neophodna jer testo može da se ohladi i na krpi prostrtoj na ravnu površinu. To je tačno, ali, ako imate rešetku, koristite je, na njoj se testo brže hladi.

MLINOVI
Za mlevenje badema, lešnika i oraha u većini naših domaćinstava i dalje se koriste ručni mlinovi. Te male, kvalitetne, metalne napravice zaista najbolje odrade posao, jer melju vrlo sitno, jednako i suvo, bez istiskivanja prirodnog ulja kojim su, recimo, orasi bogati. Električni mlinovi i brojni mali i veliki aparati za sečenje hrane ne mogu lepo da samelju orahe. Umesto fino mlevenih oraha često se desi da dobijete neupotrebljivu lepljivu kašu. Ako pak insistirate na električnim aparatima, onda meljite uz dodatak brašna, gustina ili šećera. Nikada posudu nemojte napuniti više od trećine.
Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni X9dlc2sa0gzuuitqi3_thumb

TEPSIJE
Većina torti za koje pronađete recept su prečnika 23 centimetra, pa treba imati najmanje jednu okruglu tepsiju te veličine, a poželjno je imati ih tri. Torte mogu da se peku i u manjim i u većim tepsijama, ali onda morate da prilagodite i dužinu pečenja. Ako niste sigurni koliko dugo treba da pečete, držite se pravila da rerna bude zatvorena dok torta ne zamiriše.
Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni 1citm7vhmj57b4rv5o4q_thumb

DUPLI LONAC ZA KUVANJE NA PARI
Za kuvanje na pari možete da koristite improvizovani dupli lonac. Izaberite dovoljno veliki lonac da u njega možete da postavite svoju veliku posudu za mućenje, a da se ona drži na njemu tako da ne upadne do dna. U velikom loncu treba da se zagreje voda koja ne sme da dodiruje dno metalne posude koja je u njemu nego da bude ispod njega, a da se onda ručnim mikserom muti sadržaj koji se na pari ključale vode zagreva i tako lagano kuva. U nedostatku metalne posude za mućenje možete da koristite i lonac koji je manji od onog u kojem se nalazi voda.
Opisan improvizovani lonac za kuvanje na pari mnogo je je bolji od komercijalnog iz prodavnica.

Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni Mj7s1vo5259wkucn02dm_thumb
Back to top Go down
http://kuhinjica.forumotion.eu
 
Kako da kora i filovi za tortu budu savršeni
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
kuhinjica :: Istorija, zanimljivosti, saveti...-
Jump to: